Uit een nieuw rapport van het Economic Policy Institute blijkt dat de beloning van CEO’s de pan uit is gerezen.
Sinds 1978 zijn de salarissen van CEO’s met 1.322 procent gestegen. Vorig jaar kregen topbestuurders 351 maal zoveel betaald als de gemiddelde werknemer.
Maar de gemiddelde werknemer krijgt tegenwoordig wellicht meer macht over lonen en werkgelegenheid.
Over de laatste vijf decennia zijn salarissen van CEO’s explosief gestegen, terwijl de inkomens van gemiddelde werknemers achterbleven.
Uit een nieuw rapport van het Amerikaanse Economic Policy Institute (EPI) blijkt dat salarissen van CEO’s tussen 1978 en 2020 met 1.322 procent zijn gegroeid. In dezelfde periode zijn de inkomens van gemiddelde werknemers met slechts 18 procent toegenomen.
Zoals Insider’s Ben Winck en Andy Kiersz eerder berichtten, maakten lonen de afgelopen vijf decennia een steeds kleiner deel uit van het bruto binnenlands product van Amerika. Terwijl de economie groeide, hielden de lonen geen gelijke tred.
Dat blijkt ook uit de scheefgegroeide verhouding tussen beloningen van CEO’s en werknemers, die in 2020 351-tot-1 bedroeg. De auteurs van het rapport, Lawrence Mishel en Jori Kandra, plaatsen er nog een kanttekening bij, want in 2000 was het verschil nog groter. In dat jaar verdiende een CEO 366 keer zoveel als een gemiddelde werknemer.
Ze gebruikten een "gerealiseerde" maatstaf voor compensatie, die rekening houdt met de toekenning van aandelen wanneer deze belegd waren, en met aandelenopties wanneer deze verzilverd waren. Volgens de "toegekende" maatstaf, die de beloningsregelingen waardeert op basis van het moment waarop de aandelenpakketten werden toegekend, was de beloning iets lager.
Ook in de top is het gat tussen de CEO's en de rest groot. De onderzoekers keken ook naar de top 0,1 procent met de hoogste salarissen. De auteurs stelden vast dat de compensatie voor een CEO 6,44 keer hoger lag dan wat de rest van de top 0,1 procent in 2019 verdiende. Dit bleek uit de meest recente data van de Amerikaanse belastingdienst.
"De CEO's bevinden zich in een andere stratosfeer," zei Mishel tegen Insider, en voegde eraan toe: "Het is niet alleen dat de CEO's zogenaamd hooggeschoold of hoogopgeleid zijn, ze hebben het veel beter gedaan dan de gemiddelde verdiener die zeer hooggeschoold is in de top één-duizendste, of zeer hoogopgeleid is."
De inkomens- en vermogensongelijkheid is tijdens de coronapandemie nog extremer geworden doordat degenen aan de top zich van alle anderen hebben losgemaakt. Volgens de miljardairslijst van Forbes hebben de rijkste mensen ter wereld in 2020 5.000 miljard dollar (4.300 miljard euro) aan hun rijkdom toegevoegd. Forbes stelt vast dat er in 2020 een recordaantal van 493 nieuwe miljardairs op hun lijst staat. Uit een studie van maart van het Americans for Tax Fairness (ATF) en het Institute for Policy Studies (IPS) blijkt dat de miljardairs van Amerika tijdens de pandemie 44 procent rijker zijn geworden.
Naarmate de economie weer aantrekt, krijgen werknemers echter meer zeggenschap over lonen en arbeidsvoorwaarden op de oververhitte arbeidsmarkt.
Miljoenen werknemers zeggen hun baan op nu de lonen stijgen en werkgevers zich haasten om meer te bieden in historisch laagbetaalde beroepen. Weliswaar blijven miljoenen werknemers werkloos en zijn de lonen in sectoren als de ouderenzorg nog steeds laag, maar toch is er sprake van een aanzienlijke loonstijging voor de laagstbetaalde beroepsbevolking van Amerika.
Mishel verwacht dat de werkloosheid tot en met 2022 gestaag blijft afnemen. "Ik denk dat de druk op werkgevers om de lonen en uitkeringen te verbeteren, zal aanhouden," aldus Mishel. Hij zei dat het beleid van de regering-Biden om arbeidsnormen aan te pakken - zoals het verhogen van het minimumloon en het verbeteren van collectieve onderhandelingen - ook zou kunnen bijdragen tot een grotere verschuiving.
"Als die er komen, versterkt dat de machtsverschuiving in de richting van de werknemers, iets wat zij hard nodig hebben - want zij trekken al vier decennia aan het kortste eind."